Tue. May 21st, 2024

Očekuje se da će u utorak Alphabet (GOOGLE) otkriti kako proširuje veštačku inteligenciju kroz svoje poslovanje. Ovo dolazi samo jedan dan nakon što je OpenAI predstavio novi AI model koji pored teksta može da obrađuje vizuelne i zvukove.
Svake godine Alphabet predstavlja svoje najnovije inovacije na konferenciji za programere I/O. Investitori mogu da procene napredak kompanije u odnosu na Microsoft (MSFT.O) gledajući šta kompanija izlaže, a ove godine otvara novu karticu koju podržava OpenAI. Sa uvođenjem veštačke inteligencije (AI) u proizvode kao što je pretraga, koje koriste milijarde ljudi širom sveta, ovaj događaj je ključni pokazatelj konkurentskog položaja Alphabeta u digitalnoj industriji.

Google očekuje da objavi brojna poboljšanja svog najsofisticiranijeg AI sistema, kodnog imena Gemini, kao i predstojeću verziju Android operativnog sistema.
Google je testirao deo softvera za koji se činilo da pokazuje softver veštačke inteligencije koji bi mogao da izvede zaključke o feedu uživo sa kamere u video snimku koji je objavljen dan pre događaja. Aplikacija je odgovorila na pitanja telefonskog operatera glasom sličnim virtuelnom asistentu.

Činilo se da program poseduje neka od istih svojstava koje je OpenAI pokazao kada je predstavio GPT-4o, svoj najnoviji AI model.

OpenAI je u ponedeljak predstavio GPT-4o, novi multimodalni AI model koji omogućava prekid ChatGPT-a i reagovanje u realnom vremenu putem glasa – dve karakteristike prirodnih glasovnih interakcija koje su glasovni asistenti AI poput Google Assistant-a teško postigli. Preduzeće je obećalo da će ga korisnicima ChatGPT-a obezbediti bez ikakvih reklama i bez ikakvih troškova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *