Fri. Jul 12th, 2024

Na jednom mestu, po 50 put, u Beogradu, je otvoren FEST.

Za najbolji film 50.  FEST-a proglašen je film “Nitram” u režiji Džastina Kurcela, po odluci međunarodnog žirija sa glavnim predstavnikom Biković Milošem.

Po rečima Bikovića:

– Vreme kada se umetnici cenzurišu i zabranjuju je apsurdno, u kome se “Mačke” zabranjuju je suludo, a umetnike zabranjivati i cenzurisati je opasno – rekao je Biković i dodao da je FEST ovih desetak dana bio oaza slobode i mogućnosti da se komunicira i govori o čemu je i većina filmova govorila.   

Pored Bikovića, ulogu u ovakvoj manifestaciji su imali i Tamara Dragičević, Đerđi Raduli, Argiris Papadimitropulos i Toni Gojanović 

Prema odluci žirija nagrada za najbolju režiju pripada je filmu “Sestre” rediteljke Dine Dume, a nagrađena je za “veštinu vođenja i usmeravanja mladih glumaca i fantastično pripovedanje kroz objektiv” kako navode “film je uspeo da ispriča priču o veoma važnoj društvenoj temi našeg vremena i pokrene dijalog”.


Makedonska rediteljka Dina Duma se zahvalila publici i izdvojila je svoje mišljenje.

– “Ovaj film je nastao kao rezultat saradnje na na ovom festivalu u okviru programa FEST Forward i drago mi je da sam tu posle četiri godine da primim ovi nagradu.”

Nagradu “Počasni Beogradski Pobednik”, dobio je Din Devlin, Američki producent i scenarista, koji je bio producent holivudskih hitova poput “Univerzalni vojnik”, “Zvezdana kapija”, “Dan nezavisnosti”, “Godzila”, “Patriota”, i koji snima u Srbiji.

NAJBOLJI FILM FEST-a "NITRAM", SPECIJALNI BEOGRADSKI POBEDNIK DINU DEVLINU

– Mnogo vam hvala. Kada su mi rekli da ću dobiti ovu nagradu bio sam zaista počastvovan, ali veoma iznenađen. Filmovi i tv serije koje sam tokom svoje karijere radio nisu bili su namenjeni dobijanju nagrada ili kritici, moja ideja je bila da zabavim ljude. Da gledaoci mojih filmova i serija mogu da pobegnu od svega na sat ili dva.
– Najveća nagrada u životu bila su mi priznanja običnih ljudi koji su mi govorili šta im znači to što sam radio. Ipak, jedno od najdragocenijih priznanja dobio sam baš u Beogradu. Dok sam ovde radio na filmu “The Deal” i sedeo u restoranu za ručkom prišle su mi mlada devojka i njena majka. Dvadesetogodišnjakina me je u sred Beograda pitala da li sam ja Din Devlin. Bio sam u šoku, ali sam rekao da jesam. I ona i majka su se unervozile , a onda je rekla: “Ne želimo da vam smetamo i da vas prekidamo u ručku, ali želele samo da vam kažemo da je vaša serija “Osveta” veoma važna za nas. Zahvalio sam rekavši da su tu moju seriju nazivali svakako, ali mi niko nije rekao da je važna. Pitao sam zašto je važna, a ona je rekla: ”Kada se vaša serija prikazivala, moja porodica  ja smo prolazili kroz teška vremena, ali smo se svake nedelje okupljali uz vašu seriju. Cela porodica, svi, baka, deka, čike, tete, braća, sestre – sedeli smo i gledali seriju zajedno. Tih sat vremena uz televiziju bilo je vreme tokom koga nam se vraćala nada.” To je najupečatljivije priznaje i nagrada koju sam ikad dobio. Ali to su Srbi. Ali to ste vi!

– Protekle četiri godine radio sam ovde nekoliko filmova i serija i počinjem projekat koji će me još dugo zadržati ovde. Zahvalan sam vam na toplini i podršci koju ste mi pružili, zato mi ova nagrada znači više nego što umem da iskažem. Hvala premijeki, Ministrastvu kulture, Filmskom centru Srbije,  Gradu Beogradu i naravno, Gradu Beogradu.

Nagradu “Beogradski pobednik” za najbolji scenario, dobio je Ivan Atal i Jael Langman, za film “Optužba” Ivana Atala, prema odluci žirija film “za izuzetno detaljnu analizu na veoma složenu temu i što nam je omogućio se poistovetimo sa različitim likovima bez gubitka tenzije i uravnotežen pogled na ljudsku sposobnost da komunicira sa različitih gledišta”.

Nagradu za Najbolju žensku ulogu dobila je Suzana Žuane za ulogu u pomenutom ostvarenju “Optužba” u režiji Atal Ivana i to za “za stvaranje bogatog unutrašnjeg sveta na više nego ubedljiv i upečatljiv način”.

Nagradu za najbolju mušku ulogu odneo je Kejleb Landri Džouns za film “Nitram” reditelja Džastina Kurcela i to “za moćan i kompleksan nastup, toliko ubedljiv da je izbrisao liniju između filma i stvarnosti”.

Priznanje za najbolji debi je otišlo u ruke rediteljke Sonje Tarokić za film “Zbornica”.  

Kako je žiri naveo, priznanje je otišlo “rediteljki koja je bila dovoljno hrabra i smela da smesti toliko različitih likova u jednu prostoriju, istovremeno uspevši da stvori tako originalno ostvarenje, koje može da posluži kao metafora za stanje današnjeg društva”.


Tarokić se putem video poruke zahvalila žiriju i FEST-u i na nagradi i na pozivu na beogradski festival.

Nagradu za Posebno priznaje” pripalo je German Mlađem Alekseju za film “Kućni pritvor”.

“Ućutkani, zabranjeni, izolovani i izopšteni pojedinac koji teži svojim idejama i uverenjima i spreman je da zato plati cenu u nepravednom svetu”, kaže se u saopštenju žirija.

Međunarodni žiri programa Fest Fokus sa svojim članovima: Ljubica Luković, Filip Đurić i Strahinja Madžarević kao najbolji film nagradio je remek delo “Svet posle nas”  u režiji  Lude Bena Salah-Kazana.  Prema rečima žirija reditelj sa “iznenađujućom zrelošću, precizno sprovedenom vizijom, na duhovit i iskren način uspeva da uhvati duh generacije u svom debitantskom ostvarenju”.

Reditelj Lude Bena Salah-Kazan zahvalio se na nagradi putem videobima i rekao da mu je žao što zbog francuske promocije svog filma nije bio u prilici da dođe na FEST.

Žiri programa Fest Fokus  posebno   je   pohvalio  film  ,,Heroji”, reditelja  Gorana  Nikolića,   koji  “odiše originalnom i hrabrom vizijom, i može da bude putokaz mladim autorima da se više oslanjaju na svoju ideju nego na produkcijske uslove”.

– Za specijalno priznanje specijalno bih se zahvalio žiriju što autentičnost i beskompromisnost nisu kvaliteti koji su zaboravljeni u ovoj zemlji, rekao reditelj Goran Nikolić i dodao da će najveća nagrada za njegov film biti ako makar i jednu osobu koja želi da se bavi filmom inspiriše da istraje.

Nagrada Fedeora za najbolji film u internacionalnoj selekciji pripala je filmu “Optužba” u režiji Atal Ivana.

Žiri za dodelu “Politikine” nagrade “Milutin Čolić” u sastavu: Dubravka Lakić kritičar, Miloš Avramović reditelj i producent i Nemanja Ćeranić reditelj i prošlogodišnji dobitnik ove nagrade za film “Lihvar “, se usaglasioda nagrada za najbolji većinski srpski film u programima 50. FEST-a 2022. pripadne reditelju Stefanu Arsenijeviću za film “Strahinja Banović”.
“Za izvanrednu glumačku izvedbu, vizuelnu atmosferu filmskih slika visokog evropskog standarda i za rediteljsko umeće s kojim je jedna od važnih tema našeg kontinenta spojena sa minijaturnom ljubavnom pričom koja je poprimila epske razmere”.
– Uvek je jako emotivno kada ste prepoznati i dobijete nagradu u svojoj zemlji i gradu. Posebna je čast da naš film dobije nagradu koja nosi ime osnivača FEST-a i to na jubilarnom 50 Fest-u – izjavio je dobitnik Stefan Arsenijević.

 Nagrada “Nebojša Đukelić” pripala je filmu “Mrak” reditelja Dušana Milića.

A žiri u sastavu Biljana Srbljanović, Goran Terzić i Dragan Petrović smatra da je film „Mrak“ reditelja Dušana Milića je besprekorna studija žanra, zasnovana na iskonskim ljudskim strahovima od nepoznatog, koji bi se možda mogli prevazići, kad bi postojao društveni napor da se nepoznato upozna”.

“Ovo ostvarenje prevazilazi lokalne, političke i ideološke granice i uspostavlja vezu sa igranim ostvarenjima važnog podžanra iz celokupne istorije filmske umetnosti i time u potpunosti povezuje svevremenu ličnost Nebojše Đukelića, čije ime nosi ova nagrada, kaže se u saopšetnju žirija..

– Iako sam već jednom dobio ovu nagradu za prethodni film počastvovan sam. Nisam lično poznavao Đukelića, ali je ostavio ostavio poseban uticaj na moj rad -istakao je Dušan Milić primajući nagradu.

Ivan Karl gradski sekretar za kulturu i predsednik odbora FEST-a i Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a i direktor Jugosoloveske kinoteke proglasili su 50. FEST zatvorenim.

– Nadamo se da će sledeći 51. FEST biti održan u nekom boljem svetu bez rata i bez boleština i da ćemo se kao kao nekada radovati stoprocentno punim plućima onome što već 50 godina pruža FEST – rekao je Pantelić zahvalivši i žiriju i gostima i publici za još jedan sjajan FEST.

“Šlag na tortu”, zatvaranjem 50. FEST-a pridodao je Simfonijski orkestar RTS-a u svom maniru, muzikom filmskih hitova kao što su “Ratovi zvezda”, “Indijana Džons”, “Supermen”, “Hari Poter” i drugih.

Na poslednjem crvenom tepihu 50. FEST-a u Kombank dvorani prodefilovali su glumci Miloš Biković, Tamara Dragičević, Katarina Radivojević, Toni Gojanović, ali i producent  Din Devlin, Džonanatan  Ingliš, kostimografkinja Ivana Ingliš, reditelj Stefan Arsenijević, reditelj Miloš Stojanović, glumac Frederik Vagner, reditelj Argiris Papadimitropulos i mnogu drugi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *