Mon. Mar 4th, 2024

Tokom proteklih meseci, kompanija Microsoft je dugo najavljivala 11-cu kao najnoviji operativni sistem, koji bi doneo novine u korišćenju. Ali je takođe najavljivala da će i “morati”, računari da se “menjaju”, zbog stare konfiguracije. Očigledno je da su prosto hteli na neki način da uvedu nov sistem i da “nateraju” građane da kupuju nove računare.

English_728*90 Save Money 728x90 Banner 2 EN - 728x90 980*120 728*90 728*90 728*90

Ipak, su se inženjeri komapnije Microsoft, dosetili da malo “ublaže” celu situaciju i da na neki način pomognu korisnicima.

Monitor, Binary, Binary System, Computer, Binary Code

Reč je o zaobilaženju zahteva za WINDOWS 11.

U pitanju je zahtev za postojanje TPM modula, koji je hardverski cip čija je uloga enkriptovanje podataka i šifri. Zahtevi kompanije Microsoft su takvi da će WINDOWS 11 zahtevati novije procesore. To su INTEL-ovi procesori koji su u računarima koji podržavaju 7.generaciju, 8 generaciju pa sve sve ka novijim Surface računarima ili Ryzen od 2000 pa na dalje sa AMD-om.

Uputstvo stoji na sajtu Microsoft-a, a mi vam ga prenosimo u celosti.

Dakle, ukoliko posedujete WINDOWS 10 i imate TPM 1.2 možete da ostvarite ceo proces.

Proveru kompatibilnosti možete proveriti preko linka:

https://smartlife.mondo.rs/tech/saveti/a28803/Windo11-provera-PC-Health-Check-aplikacija.html

AMD Ryzen procesori sa generacijom 1000 i Intel Core 7, proveru prolaze sa lakoćom. Na stranici Microsoft-a sama instalacija Windows-a 11 neće proveravati TPM 2.0, jer je minimalno potreban TPM 1.2.

Po uputstvu se traži da se dodaju vrednosti.

DugmeStart/Registry Editor/HKEYLOCALMACHINE/SYSTEM/Setup/MoSetup, zatim dodavanje REG_DWORD ključa pod nazivom AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU i postavljanjem vrednosti (1).

Dalja instalacija se svodi preko butabilnog USB-a, korišćenjem Windows 11 Media creation tool, manuelnim instaliranjem. Postoji mogućnost zadržavanja postojećih podataka već instačlirane 10-ke. Ukoliko Windows-a 11. nema kao ponuđenog operativnog sitema može da se instalira preko Windows 11 Disk Image.

Daljom instalacijom “piratskog” windows-a, može da se dovede lošeg rada i problema sa kompatibilnošću.

Naš je savet da sačekate sa porukom od Microsofta, za ažuriranje Windows-a, jer će to biti sigurniji način instalacije.

970*90 728*90 ES V.2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *