Tue. Jun 18th, 2024

Microsoft (MSFT.O), otvara novu karticu koja je objavljena u četvrtak da namerava da obezbedi svojim klijentima računarstva u “CLOUD-U “platformu čipova veštačke inteligencije iz AMD-a (AMD.O), otvara novu karticu koja će biti rival Nvidijinim (NVDA.O) komponentama. Dodatne informacije će biti date na Microsoftovoj konferenciji za programere Build sledeće nedelje.
Tokom konferencije, biće predstavljen i kratki prikaz nadolazećih Cobalt 100 prilagođenih CPU-a.
Microsoft će prodavati klastere vodećih MI300Ks AI čipova kompanije Advanced Micro Devices preko svoje usluge računarstva u oblaku Azure. Sa lansiranjem nove tab H100 serije moćnih grafičkih procesorskih jedinica (GPU), koje su u velikoj potražnji, ali dominiraju tržištem čipova za AI, svojim klijentima će pružiti alternativu Nvidijinim (NVDA.O) proizvodima.

Pošto podaci i proračun ne mogu da stanu na jedan čip, preduzeća obično moraju da se povežu zajedno – ili grupišu – brojne GPU-e da bi izvršila aplikacije ili konstruisala AI modele.
AMD je izjavio da su čipovi dovoljno jaki da rade i treniraju masivne AI modele, a kompanija predviđa prodaju od 4 milijarde dolara od AI čipova ove godine.
Pored Nvidijinih premium AI čipova, Microsoft-ovo odeljenje za računarstvo u oblaku nudi pristup Maii, sopstvenom AI čipu razvijenom u kompaniji.

Kompanija je saopštila da procesori Cobalt 100, koje Microsoft namerava da demonstrira sledeće nedelje, rade 40% bolje od rivalskih procesora napravljenih korišćenjem tehnologije kompanije Arm Holdings. Neki su počeli da koriste Snovflake (SNOV.N), što otvara novu karticu.
Kobalt čipovi, koji su predstavljeni u novembru, testiraju se kako bi napajali Teams, Microsoftovu aplikaciju za razmenu poslovnih poruka, i pozicionirani su kao rival Amazon.com (AMZN.O) internim Graviton procesorima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *