Tue. Jun 18th, 2024
99 godina nakon debija belgijskog trkačkog klasika, brend i njegovi kupci će u julu predstaviti ukupno 13 Audi R8 LMS automobila. Tačnije 1 i 2 jula. 2023. 

Nakon rekordnog broja od dvanaest automobila Audi R8 LMS prošle godine, ove godine će u Banji prvi put biti uvršteno 13 sportskih automobila sa četiri prstena. „U najvećem GT3 polju ove godine, Audi će se takmičiti sa sedam drugih slavnih automobilskih brendova,“ kaže direktor Audi Motorsport Rolf Michl. „Trka ima svetski značaj i privlači vozače i timove iz brojnih zemalja. Zadovoljstvo nam je što možemo po prvi put dočekati kompletan kineski tim vozača u Audiju u Spa centru.” UNO Racing tim iz Kine, kao i belgijski Audi Sport Team Comtoiou i CSA Racing iz Francuske, debitovaće na trci izdržljivosti u Ardenima sa automobilom GT3. Iskusni timovi Tresor Attempto Racing, Sainteloc Racing, kao i Scherer Sport PHKS i Boutsen VDS predstaviće preostale Audi R8 LMS automobile. Trenutna organizacija Scherer Sport PHKS nastala je iz Phoenik Racing-a, tima koji je proslavio drugu pobedu Audija u Spa-u 2012. Audi Sport Team Sainteloc je osvojio četvrti i poslednji trijumf brenda u ovoj trci sa R8 LMS 2017. godine.

„Praćeni velikim entuzijazmom za naše istorijske dizajne za 40. godišnjicu Audi Sport GmbH na Nirburgringu, takođe smo opisali našu trkačku istoriju tokom dužeg perioda u skladu sa dugogodišnjom trkačkom tradicijom ovde u Ardenima,“ kaže Chris Reinke , šef Audi Sport trke kupaca. „Naša tri trkačka automobila iz Audi Sport trka za kupce vizuelno pokrivaju skoro 100 godina istorije motosporta četiri prstena pod vodećim principom „prošlost – sadašnjost – budućnost“. U sportskom smislu, fokus za nas je očigledno na borbi za naš peti uspeh u samo dvanaest godina u vrhunskom okruženju.”

Početni broj 25 Audi Sport Team Sainteloc-a podseća na eru modernih trkačkih automobila Auto Union-a sa svojom klasičnom srebrnom bojom za trke, četiri prstena sa zlatnim okvirom, crvenom oznakom na prednjoj strani i vizuelno predloženim otvorima iznad točkova. Simon Gachet, dvostruki pobednik Nirburgringa Kristofer Mis i Patrik Niderhauzer, svi vozači Audi Sporta, smenjuju se u ovom kokpitu. Sadašnjost se ogleda u broju 40 u 40. godini postojanja Audi Sport GmbH: Audi Sport Tresor Orange1 se oslanja na upečatljiv dizajn. Iako su boje nove, geometrijski uzorak preuzima dizajn iz debija trenutne generacije R8 LMS evo II. Vozači Audi Sporta Matija Drudi, Rikardo Feler i Denis Maršal jure vreme u ovom GT3 sportskom automobilu. Temu budućnosti oličava karoserija automobila broj 11. Dizajn je zasnovan na projektu Formule 1, a takođe se navode elementi Audi Sport modela orijentisanih na budućnost, odnosno inovativni Audi RS K e-tron Dakar prototip, S1 e-tron kuattro Hoonitron, kao i potpuno električna studija RS e-tron GTKS, koja je ušla u mrežu za 2020. kao vodeći automobil. Audi Sport Team Comtoiou nudi ovaj R8 LMS za tri Audi Sport vozača: Kristofer Haase, pobednik Spa 2017. i, kao i saigrač Frederik Verviš, dvostruki pobednik Nirburgringa, i juniorski vozač Žil Magnus čine tim.

Spa je treći od pet kola u kalendaru izdržljivosti. Sa odvojenim klasifikacijama posle šest, dvanaest i 24 trkačka sata, najduža trka u sezoni tradicionalno ima posebno veliku težinu u raspodeli bodova. Zajedno sa kategorijom sprinta, kategorija izdržljivosti takođe čini opštu klasifikaciju. I ovde Aka/Patrese vodi Srebrni kup ispred Dejonghea/Hezemansa/Hutchisona, dok je Tresor Attempto Racing najbolji tim. U Zlatnom kupu, Baert/Hofer/Sulet vode ispred di Folko/Panisa, a Eteki je četvrti. „Upravo ta raznolikost čini ovu trkačku seriju tako privlačnom za naše timove“, kaže Kris Rajnke. „Nekoliko naših kupaca je istovremeno na obećavajućim pozicijama. Želimo im svima uspeh u takmičenju od preko 70 trkačkih automobila.”

Navijači mogu da prate 75. izdanje klasika motosporta u promoterskom strimu uživo. Audi izveštava uživo iz Belgije na svojim kanalima društvenih medija. Pored toga, medijski tim ima stalno ažurirane zalihe slika visoke rezolucije koje su dostupne za medijske svrhe u bazi podataka audi-mediacenter.com, zajedno sa pregledima, privremenim izveštajima i rezimeom trke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *