Tue. Jun 18th, 2024

U svetu popularnosti SUV-a, Ford želi da zadrži korak. Naime, iz Forda su uvek želeli da naglase Britansku eleganciju sa velikim tovarnim prostorom.

Ford Tourneo Courier je napravljen na platformi Fieste i Pume.

Ekstreijer ovog automobila podseća na Dacia- inog Logana sa oštrim ivicima, kako napred, tako i pozadi, pomalo i na Land Rovera. Jedino je pitanje koji je automobil upadljiviji. U activ paketu su dodati plastični branici, kao i krovne lajsne za mogućnost prenosa tereta. Dakle, želja inženjera je da se podstakne tovarni deo kako pozadi, tako i na krovu, sa ciljem praktičnosti, ali i iskorišćenosti prostora.

O enterijeru, ne treba mnogo da se raspravlja. Tradiocinalni Britanski stil i dizajn je izražen u veoma praktičnom obliku. Multifunkcionalni volan sa komandama za tempomat i za muziku, kao i komandna tabla su veoma pregledni. Sam infotainment je spojen sa komandnom tablom ovog puta i podseća na američke “SUV-eve”. U verziji Tourneo Couriera je 8 -inči infotainment, dok u E-Tourneo Courier je implementiran 12-inčni. Zapremina prtljažnika bez obaranja zadnjih sedišta iznosi 570L, dok sa obaranjem ona iznosi 2162L. Dakle, može da se stavi i jedan dušek za spavanje, tako da od jednog putničkog automobila, može da se napravi avanturistički automobil.

Kad su u pitanju agregati kod Tourneo Courier, ponuda se sastoji od 1,0 litarskog turbo EcoBoost trocilindričnog benzinca sa 92KW tj. 125KS, koji može biti uparen sa 6-stepenim ili 7 – stepenim menjačem u zavisnosti od želje potrošača. Dok kod E-Tourneo Courier-a je ponuđen jedan električni motor sa svega 136KS pri čemu je najveća brzina 145 Km/h. Kad je u pitanju punjenje baterije, sa brzim punjačem kapacitet do 80 posto, može da se napuni za malo jače od pola sata, tačnije 35 min, dakle brže od punjenja mobilnog telefona.

Dostupnost kupovine Tourneo Courier, za Evropsko tržište, iz Forda je obećana za 2023, dok je za E-Tourneo Courier planirana za 2024. godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *