Tue. Jun 18th, 2024

Na sednici Vlade Republike Srbije, održanoj 10.03.2022, doneta je Uredba o ograničenju cene naftnih derivata. evrodizel i evropremium BMB 95 goriva. Uredba će stupiti na snagu 11.03.2022. i važiće narednih 30 dana.

Fuel, Pump, Energy, Gas Pump, Gas Station, Diesel Fuel

Odluka je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata, saopšteno je iz vlade.

Ovom odlukom je utvrđeno i smanjenje cene akciza za naftne derivate poput olovnog benzina, bezolovnog benzina i gasnih ulja za 20 odsto.

Vučić je naveo da će se država odreći 20 odsto akciza kako bi cena goriva ostala pristupačna.

– Ne može ni gas ni nafta sa neba da nam padne. Ja sam došao sa konkretnim odlukama. Danas je pripremljena odluka Vlade za smanjenje carina na određenu robu. To će se odnositi na naftu iz trećih zemalja ako bude bilo potrebe da bismo uspeli da obezbedimo punu snabdevenost tržišta. Cena evrodizela je sada 179 dinara, a sutra već će biti 193. To se odnosi na veleprodaju. To NIS može da izdrži, ali ne mogu maloprodajni objekti. Sutra ili prekosutra će Vlada doneti odluku. Država će da plaća 20 odsto od ukupne akcize, država se toga odriče. Dakle, na sutrašnji dan pri tome bi cena bila 181 dinar, odnosno samo dva dinara više. Za poljoprivrednike donosimo odluku da na NIS-ovim pumpama ostaje cena 179 dinara najmanje narednih mesec i po dana. Na mesečnom nivou ovo je za nas gubitak veći od 35 miliona evra – rekao je Vučić pre neki dan.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio:

– Smanjenim akcizama budžet će imati smanjen prihod, ali javne finansije mogu da izdrže taj trošak. Gubitak samo na akcizama je 3,6 milijardi dinara mesečno, što je ogroman novac, odnosno oko 30 miliona evra koje država preuzima na sebe, kao što smo preuzeli najveći teret krize kada je pandemija kovida 19 u pitanju i sve ostale krize koje su nas zadesile. Opet pokazujemo snagu svojih javnih finansija i brigu za građane.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da država radi sve što je moguće kako bi ublažila negativne posledice krize koja je zahvatila ceo svet, a izazvana je energetskom krizom i ratom između Ukrajine i Rusije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *