Tue. Jun 18th, 2024
Nastavak očuvanja životne sredine je krenuo i na Austriju. Pored svojih lokacija za punjenje, u Nirnbergu, Berlinu i Cirihu, otvorena je premijum stanica za brzo punjenje u Salcburgu, četvrta po redu u svetu. 

„Brzo širenje infrastrukture za punjenje u Evropi i širom sveta je ključno za uspeh e-mobilnosti. Ovo vidimo kao zajednički zadatak za politiku i industriju. Audi čvorišta za punjenje su naš način da dopunimo javnu infrastrukturu za punjenje“, kaže izvršni direktor Audija Markus Duesmann.

 Koncept punjenja je zasnovan na „kockama za punjenje“ – modularnim kontejnerima koji sadrže obnovljene litijum-jonske baterije (baterije drugog veka), koje us napravljene od rastavljenih Audi razvojnih vozila. Dizajn do smanjenja opterećenja kapaciteta lokalne mreže. 

Audi mreža za punjenje u Salcburgu se sastoji od četiri punjača sa bafer jedinicom za skladištenje, koja omogućava konstantno punjenje do 320 kV snage na svakom od njih, čak i ako su sve u upotrebi u isto vreme.

Prilikom projektovanja stanice za punjenje, pristup bez prepreka je bio od najveće važnosti. Osobito korisnici invalidskih kolica će zahvaljujući prostranim dimenzijama pronaći dovoljno prostora za otvaranje vrata i kretanje po vozilu. Terminali za plaćanje se mogu pomeriti na pogodnu visinu za invalidska kolica, pritiskom na dugme. Punjenje postaje još lakše ako vozilo koristi Plug & Charge. Ova funkcija omogućava vozilu da razmenjuje informacije o plaćanju direktno sa punjačom – eliminišući potrebu za fizičkim plaćanjem ili verifikacijom. Pored toga, kablovi za punjenje su postavljeni na inovativnu okretnu ruku tako da se utikač za punjenje može, bez napora, pomeriti u bilo koju poziciju na vozilu, omogućavajući korisniku da lako dođe do priključka za punjenje, bez obzira gde se nalazi kao i bez obzira na model vozila.

Novi koncept punjenja za električne automobile neće biti dostupan samo vozačima Audija. Svaki električni automobil opremljen CCS priključkom za punjenje može se puniti, bez obzira na marku. Kupci Audija mogu da rezervišu mesto unapred. Oni mogu da koriste aplikaciju myAudi da zakažu termin za punjenje bez čekanja. 

Brojke iz Nirnberga i Ciriha naglašavaju kako vozači električnih automobila iz Audija ili drugih brendova prihvataju urbani koncept brzog punjenja brenda sa četiri prstena. U Nirnbergu, gde Audi upravlja velikim Audijevom stanicom za punjenje sa šest punjača i salonom od 200 kvadratnih metara (2.150 kvadratnih stopa) iznad njega od decembra 2021. godine, stopa vraćanja kupaca je 70 odsto. „Tamošnji klijenti su sada integrisali punjenje u stanici za punjenje u svoju svakodnevnu rutinu“, kaže Ralph Hollmig, menadžer projekta Audijeve stanoce za punjenje. Audi je izbrojao do 62 punjenja dnevno u Nirnbergu; u proseku, prvi Audi centar za punjenje registruje 36 punjenja dnevno. Otprilike polovina korisnika stanice u električnom su Audi-evim modelima. „Kada smo lansirali Audi stanicu za punjenje u decembru 2021., retko ko je predvideo ovaj nivo uspeha. Početkom 2023. već smo imali našeg 10.000. posetioca centra“, izveštava Holmig. „I u Cirihu vidimo slično veliku potražnju. Ove brojke u potpunosti potvrđuju naš koncept gradskog punjenja umesto punjenja kod kuće. To nam daje uverenje da će atraktivna lokacija kao što je ovde u Salcburgu nastaviti priču o uspehu.”

Pametna, dinamička kontrola opterećenja koju je Audi razvio interno, obezbeđuje efikasno korišćenje postojeće energetske infrastrukture. Prilikom odabira lokacije, Audi se oslanjao na internu analizu podataka kako bi unapred proverio potražnju na licu mesta.

Audijev partner u upravljanju Audi čvorištem za punjenje MOON POVER se bavi celokupnom tehničkom stranom upravljanja projektima. Kao operater punjača (CPO), MOON POVER kupuje električnu energiju i pokreće sistem naplate. Lokacija direktno pored MOONCITI Salzburga sa svojom postojećom savršenom infrastrukturom (uključujući lokalne sadržaje i restorane u blizini lokacije) je idealna za takav projekat.

„Uzbuđeni smo što otvaramo Audi čvorište za punjenje u Salcburgu kao našu četvrtu lokaciju širom sveta“, kaže Thomas Beran, direktor brenda Audi Austria. „Fleksibilna, vrhunska infrastruktura za brzo punjenje u urbanim sredinama postaje sve važnija zbog sve većeg broja električnih vozila na našim ulicama. Velika poželjnost naših Audi e-tron modela čini svoj deo povećanja potreba za punjenjem u gradovima kao što je Salcburg, stvarajući potražnju za premijum stanicama za punjenje pored konvencionalnih stanica za punjenje koje su nam svima poznate.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *