Tue. Jun 18th, 2024

Da je kompanija Audi svrstana među komanijama koje se bave očuvanjem životne sredine, odavno se znalo. Ovaj put iz Audi-a su nagovestili da će se reciklaža u nekom trenutku i iskoristiti. Naime, pokrenut je projekat pod nazivom „GlassLoop“. To je projekat koji reciklažom starih stakala, omogućava pravljenje novih stakala za automobile. Cilj projekta je da se sa starih automobila, reciklira bar 30% stakala.

Manifestacija prikazivanja same tehnologije će biti održana od 14. do 16. juna na GREENTECH FESTIVALU 2023. u Berlinu.

U saradnji sa Reiling Glas Recicling, Saint-Gobain Glass i Saint-Gobain Sekurit, Audijev projekat „GlassLoop“ pokazuje kako se ciklusi materijala mogu staviti u serijsku proizvodnju. Sam proces probe je trajao oko godinu dana testirajući načine pravljenja novih vetrobranskih stakala za Audi Q4 e-tron od neispravnog automobilskog stakla. Sam proces počinje od razbijanja starih stakala na sitne delove. Sledeći korak je izdvajanje sirovina koji nisu za upotrebu. Nakon toga se stakleni granulati tope i ubacuju se u proces proizvodnje automobilskog pločastog stakla. Cilj je da se obezbedi dovoljno stakla tokom celog proizvodnog veka Audija Q4 e-tron. Proizvedena šoferšajbna će biti u upotrebi od septembra 2023. i koristiće se u proizvodnji Audija Q4 e-tron.

“Ako obrađujemo automobilske prozore koji se više ne mogu popraviti tako da ponovo budu prikladni za proizvodnju automobila, potrebno nam je manje sirovina u celini i izbegavamo spuštanje prozora automobila koji se više ne mogu popraviti“, objašnjava Philipp Eder, menadžer projekta za cirkularnu ekonomiju u lanac snabdevanja u Audiju. Konačno, korišćenje prerađenog staklenog granulata omogućava smanjenje potrebe za primarnim materijalima kao što je kvarcni pesak.

“Naš cilj je da povratimo što više materijala visokog kvaliteta i ponovo ih upotrebimo u proizvodnji“, rekao je predsednik Upravnog odbora AUDI AG, Markus Duesmann.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *